Our Yeshua (Immanuël)

Een verzameling van onze studies
Home Artikelen Over ons English

Mark-Jan Koster

Auteur:
Mark-Jan Koster

Gebruikte Bijbelvertalingen:
Herziene Statenvertaling


Home >> Artikelen "Torah" >> Genezing en Gezondheid

Oorzaak en gevolg

Al van jongs af aan was ik vaak bezig met oorzaak en gevolg. In de eerste plaats waarom een persoon iemand anders slecht behandeld. Ik begreep dat nooit en wilde het wel begrijpen. Ik observeerde veel, hoe iemand zich gedroeg, hoe iemand omging met een ander enz. Nu nog steeds wel. Ik ben niet iemand die snel vrienden maakt, ik kijk eerst wat voor vlees ik in de kuip heb. Maar dit verhaal gaat over genezing en gezondheid, waar trouwens gedrag ( emotie ) wel degelijk een rol speelt. Ik probeer hier verder te graven en dat doe ik niet op werelds/psychologisch niveau, maar vanuit religieus standpunt. Gaandeweg dit artikel zal je merken dat ik daar een groot onderscheid in zie.

Nu ben ik sinds 2001/2002 gelovig geworden en heb ik me hierin verdiept. Hiervoor was ik meer een atheïst, maar had ik wel enige interesse in het paranormale. Hier ben ik echter nooit mee verder gegaan, op een paar bezoeken van een paranormale beurs na. In 2012 ben ik door mijn rug gezakt, puur door negatieve emotie. Ik had daarvoor al wekenlang last van mij rug, maar toen ik eens thuiskwam en iets in de prullenbak wilde gooien, leek het wel alsof een spier geknakt was. Ik lag, na even kortstondig nog te strompelen, op de grond en kon niet meer overeind komen.

De oorzaak had met werk te maken. Mij werd werk opgelegd die ik juist een paar jaar daarvoor afgelegd had; Verkoop. Ik heb een verkoop diploma en ik ben zelfs assistent-bedrijfsleider geweest in een schoenen en kledingwinkel. Maar doordat ik via het geloof op een hele andere Leer terecht ben gekomen dan die van de psychologie ( wat de wereldse leer is van communicatie en zelf ontwikkeling ) heb ik afstand gedaan van verkoop. Ik ben trouwens ook assistent-bedrijfsleider geweest puur door te handelen in praktische psychologie, waarvan ik een boek had die ik geleend had van mijn vader. Later meer hierover als uitleg verschil psychologisch denken en handelen versus geestelijk denken en handelen.

Ik heb daarna afstand gedaan van deze negatieve emotie door ander werk te zoeken en uiteindelijk vinden. Het ging daarna weer steeds beter, maar helemaal over ging het niet. Via het geloof ben ik gewezen op een bepaalde vorm van oorzaak en gevolg, waar ik het zo meteen uitgebreid over ga hebben en wat ook de reden is voor dit schrijven. Maar eerst verder met deze inleiding. Het resultaat is dat ik ook geen rugklachten meer heb, behalve als ik weer te veel negatieve emotie te verduren krijg. Dan voel ik onder op mijn rug wel weer dezelfde pijn terugkomen.

Hier hebben we dan 1 oorzaak van ziek worden of klachten hebben; emotie. En juist emotie is niet door de wetenschap te meten. Hoe vaak hoor je wel niet van mensen die wel klachten hebben, maar waar geen aantoonbare oorzaak op het lichaam gevonden kan worden? Vaak wordt dat dan betiteld dat de klachten ‘tussen de oren zit’. Ook hier is een verklaring voor, waar ik later op terugkom als ik dieper op de stof inga.

Het heeft weinig zin om iemand te genezen, als de oorzaak van de ziekte niet naar boven gehaald wordt. Mensen die zich niet bezighouden met de oorzaak kunnen de ziekte weer terugkrijgen, ook al duurt dat jaren. Want de levenswandel van zo’n persoon verandert niet, omdat deze de ziekte als een nadelige toevalligheid ziet, zonder na te denken wat de mogelijke oorzaak van de ziekte is. Dat is nu ook in mijn ogen juist het probleem met de medische wetenschap. Die leggen vele ziektes uit als een probleem in het lichaam die erfelijk is of als ‘jammer maar helaas’ betiteld wordt. ‘Het kan gebeuren en laat jij nou net die pechduivel hebben’. Maar waar de wetenschap niet omheen kan, is dat een ziekte wel degelijk een oorzaak heeft, alleen weten ze bij vele ziektes niet wat de oorzaak is en dus kunnen ze ook geen genezing voor die bepaalde ziekte vinden. Slechts verlichting/uitstel.

De erfelijkheid bestaat in mijn ogen voornamelijk daaruit, dat familieleden dezelfde tradities hebben, dezelfde levenswandel en dus ook dezelfde oorzaak en gevolg. ( Bij de een natuurlijk meer dan bij de ander. ) En dan heb ik het voornamelijk over ziekten die in de loop der jaren ontstaan. Uiteraard heb je ook erfelijke ziektes bij geboorte.

Eigenlijk kun je de oorzaak van ziek worden in 1 woord omschrijven: voeding.