Our Yeshua (Immanuël)

Een verzameling van onze studies
Home Artikelen Over ons English

Mark-Jan Koster

Auteur:
Mark-Jan Koster

Gebruikte Bijbelvertalingen:
Herziene Statenvertaling


Home >> Artikelen "Torah" >> Genezing en Gezondheid

Meerwaarde van voedsel

Nou, juist hier wordt het interessant, want voedsel heeft wel degelijk meer dan alleen de eerder vermelde wetenschappelijk bekende waarde. Net zoals een persoon met klachten niet altijd de oorzaak komt te weten, omdat de artsen die niet kunnen zien, meten en constateren waar de klacht zit, zo zit ook in voedsel meer dan alleen via de wetenschap aangegeven voedingsbronnen, zowel in positieve als in negatieve zin. Om dit beter uit te leggen zou ik eerst aandacht moeten geven in de samenstelling van de mens, ook vanuit Bijbels perspectief.
1 Thessalonicenzen 5:23

En moge de God van de vrede Zelf u geheel en al heiligen, en mogen uw geheel oprechte geest, de ziel en het lichaam onberispelijk bewaard worden bij de komst van onze Heere Jezus Christus.

De mens bestaat niet alleen uit materie/lichaam, maar uit lichaam, ziel en geest. ( Bijbels-geestelijk gezien staat geest op nummer 1, dan ziel en als laatste lichaam. ) En juist hier ligt het verschil tussen wetenschappelijke geneeskunde en die van het geestelijke. De wetenschap richt zich alleen maar op het lichaam, want ze weten niets van een ziel, laat staan een geest. Om het geestelijke vanuit dit standpunt duidelijk te maken, zal ik een vergelijking geven waar in mijn ogen de wetenschap zich mee bezig houdt en eindigt en waar het geestelijke begint.

Als je een appel pakt en deze doormidden snijdt, dan kun je de verschillen al zien. Waar de wetenschap zich mee bezig houdt kun je vergelijken met de schil van de appel. De ziel kun je vergelijken met de vrucht van de appel. Die geeft de vorm van de appel en bestaat uit een andere substantie dan de schil. En de geest, het oneindige als evenbeeld in ieder mens, is de pit. Waarom de pit? Simpel, stop die kleine armzalige pit in de grond en in potentie zal het oneindig veel appels voortbrengen, daar vanuit deze pit weer een volledige appelboom groeit met appels die ieder weer eenzelfde pit hebben. De grootste kracht zit in het kleinste. De grootste liefde zit in de deemoed. De minste en eenvoudigste onder ons zal de grootste zijn. De cirkel is rond.

Zo zie je dat de Leer van het geestelijke tegenovergesteld is aan die van de wereld. ( Psychologie. ) Je kunt psychologie echter wel gebruiken om de werking van het geestelijke te verklaren. Hoe? Simpel, psychologie en voornamelijk praktische psychologie is het opwekken van tijdelijke liefde. Stel je hebt een aanrecht met veel afwas. Als je voor jezelf een tijdelijk enthousiasme opwekt voor de afwas, dan zal je merken dat je de afwas zonder energieverlies afwerkt. Hiermee kun je al aantonen dat liefde ( waar enthousiasme een vorm van is ) een zeer krachtig middel is om iets gedaan te krijgen. Ditzelfde geldt voor sollicitaties, huwelijken en andere zaken die je met praktische psychologie makkelijk en snel kan bereiken, door op de juiste manier je liefde daarvoor aan te passen en op te wekken. Dit is echter tijdelijk, want als je na een week weer naar het aanrecht kijkt die weer vol staat, zal de zin van afwas weer in de schoenen zakken, totdat je weer die tijdelijke liefde-enthousiasme daarvoor opwekt. Of kijk maar naar een collega die goed kan spreken in een sollicitatiegesprek en misschien in het begin nog redelijk goed zijn/haar werk doet, maar al snel kom je erachter dat het allemaal praatjes was. En dit is bij alles zo, ook met huwelijken. Kijk maar eens goed om je heen. Bij geestelijke liefde is het precies andersom, want dat is geen tijdelijke liefde. Deze liefde kun je dus ook niet op dezelfde manier opwekken, ook al zie ik dat wel geprobeerd worden bij verschillende geloofsovertuigingen die erg uiterlijk bezig zijn. Hoe je geestelijke liefde wel kan opwekken, is puur de geboden van liefde aanhouden, dus de 10 geboden en de 2 die Yeshua aangehaald heeft.

En nu beginnen we dan bij het hoofdonderwerp aan te komen.