Our Yeshua (Immanuël)

Een verzameling van onze studies
Home Artikelen Over ons English

Home >> Artikelen "Moadiem" >> Sjavoe'ot שָבֻעוֹת - weken

Leviticus 23:15-16

Uit: Herziene Statenvertaling:

U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt. Zeven volle weken zullen het zijn. Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen. Dan moet u de HEERE een nieuw graanoffer aanbieden.

Achter zeven volle weken staat een noot: “23:15 volle weken – letterlijk: sabbatten”.
Andere vertalingen hebben sabbatten staan i.p.v. weken.

Uit een Hebreeuwse vertaling van Chabad.org:

וּסְפַרְתֶּ֤ם לָכֶם֙ מִמָּֽחֳרַ֣ת הַשַּׁבָּ֔ת מִיּוֹם֙ הֲבִ֣יאֲכֶ֔ם אֶת־עֹ֖מֶר הַתְּנוּפָ֑ה שֶׁ֥בַע שַׁבָּת֖וֹת תְּמִימֹ֥ת תִּֽהְיֶֽינָה עַ֣ד מִמָּֽחֳרַ֤ת הַשַּׁבָּת֙ הַשְּׁבִיעִ֔ת תִּסְפְּר֖וּ חֲמִשִּׁ֣ים י֑וֹם וְהִקְרַבְתֶּ֛ם מִנְחָ֥ה חֲדָשָׁ֖ה לַֽיהֹוָֽה

Het gaat om de woorden (van rechts naar links gelezen) שבת – שבתות – שביעת & תמימת.
שבת is / sjabbat / en het woord שבתות is een meervoud van sjabbat. Het woord שביעת betekent zeven en logischerwijze zou je denken dat we enkel zeven sabbatten moeten tellen. Het is echter het woord תמימת / temimot / wat aangeeft dat het niet om zeven sabbatten gaan, maar dat het om zeven weken gaan, waarin de sabbatten zitten.

De opmerking “vanaf de dag na de sabbat” heeft betrekking op de eerste dag van het Festival der Ongezuurde broden. Dat is ook een sabbatdag, hoewel het niet persé op een zaterdag (de zevende dag) hoeft te vallen. Zo’n dag wordt een hoog sabbatdag genoemd. Een logische gedachten zou kunnen zijn:
“Waarom wordt er dan niet gewoon “de 16de dag van de Eerste Maand” aangegeven?”
Dat zou niet mogelijk zijn, want de 16de dag van de Eerste Maand kan ook op een zaterdag vallen. Dat is de zevende dag van een week, wat een sabbatdag is waarop niet gewerkt – en dus ook niet geoogst – mag worden. Vandaar dat erbij staat vermeld: “… vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt.”

Ik heb dit geleerd van iemand wiens moedertaal Hebreeuws is en die van jeugd af aan opgegroeid is met religie. Op volwassen leeftijd is hij Jezus/Yeshua als zijn Heiland gaan beschouwen en staat hij in Zijn dienst. Als “extra ogen en naslagwerk” heeft hij Deuteronomium 16 aangehaald.