Our Yeshua (Immanuël)

Een verzameling van onze studies
Home Artikelen Over ons English

Home >> Artikelen "Moadiem" >> Sjavoe'ot שָבֻעוֹת - weken

Dag na sabbat, vanaf het oogstmoment

De eerste dag van het Festival der Ongezuurde Broden is op de 15de dag van de Eerste Maand [Nisan] en deze dag is een sabbatdag (Leviticus 23:6-8). Deze dag kan op alle dagen van de week vallen. Het is daarom niet logisch te denken dat men pas mag beginnen te oogsten – en dus ook tellen – wanneer de dag na de wekelijkse sabbatdag is begonnen. Want, als de 15de dag van de Eerste Maand op een maandag zou beginnen, dan is de eerstvolgende zondag de zevende dag van het Festival der Ongezuurde Broden, wat ook een sabbatdag is. Men zou dan twee weken moeten wachten voordat men mag beginnen met oogsten, om dan pas een beweegoffer aan onze God te kunnen brengen … en dan ook pas kan beginnen met tellen.

In het jaar 2021 volgens de Gregoriaanse kalender begon het Festival der Ongezuurde broden op zaterdag 27 maart na zonsondergang. De 15de van de Eerste Maand van de Joods/Hebreeuwse kalender viel op een zondag, 28 maart 2021. Het tellen van de dagen begint vanaf de 16de dag van de Eerste Maand, wat volgens de Gregoriaanse kalender een maandag was, 29 maart 2021.

De 50ste dag – Pinksteren – is in het jaar 2021 op een maandag, 17 mei. Dan is het volgens de Joodse kalender de 6de dag van de maand Sivan 5781; de 6de van de Derde Maand.