Our Yeshua (Immanuël)

Een verzameling van onze studies
Home Artikelen Moadiem Over ons English
Welk jaar leven we?

Home >> Artikelen "Er wordt gezegd ..." >> In welk jaar leven we?

In welk jaar leven we?

25 Tevet 5773 | 7 januari 2013; Mark-Jan Koster

Onze jaartelling begint bij de geboorte van Yeshua ( Jezus ). Maar dat wij de geboorte van Yeshua niet helemaal correct hebben, dat is bij velen eigenlijk al wel duidelijk. Of zijn er toch nog onder ons mensen die er heilig van overtuigd zijn dat Yeshua op 25 december geboren is, nu inmiddels volgens westerse tijdsrekening 2013 jaar geleden? Ieder die echter de Bijbel leest, kan hier met absolute zekerheid een streep doorheen trekken! Kerstmis is ook puur een heidens feest. Nergens in de Bijbel wordt vermeld dat de geboorte van Yeshua herdacht of gevierd moet worden. En ook al zou dit wel zo zijn, dan vieren wij dit op het verkeerde moment.
Kerstfeest is in feite niets anders dan een verering van een zonnegod! ( Afgoderij dus. ) Via internet is ook veel te vinden, ook betreft 1 januari. Ook dat klopt niet. Een nieuw jaar begint officieel in de lente, niet midden in de winter…..Ik beperk me nu echter tot de geboorte van Yeshua en onze huidige jaartelling.

We weten allemaal vanuit de Bijbel, dat Herodes opdracht heeft gegeven tot de kindermoord. Dit naar aanleiding van de 3 wijzen die vertelden dat een koning geboren was. Herodes wilde ook eer bewijzen aan deze Koning ( zo vertelde hij de 3 wijzen ) maar was eigenlijk bang dat hij zijn koningschap zou verliezen aan deze nieuw geborene. Hij vroeg de 3 wijzen naar hem terug te komen, als zij deze nieuwe koning gevonden hadden. Maar toen ze niet terugkwamen, wist hij dat hij bedrogen was en gaf opdracht alle kinderen te Bethlehem en afkomstig van Bethlehem tot 2 jaar te vermoorden. Yeshua, Yosef en Miryam ( Maria ) waren al gevlucht naar Egypte, omdat ze gewaarschuwd werden door een engel. Dit alles kun je lezen in geheel Mattheus hoofdstuk 2. Yeshua is pas teruggekeerd vanuit Egypte toen Herodes overleden was. Dit was 1 jaar na de kindermoord. Herodes stierf niet direct na de kindermoord. In het ‘Jacobus Evangelie’ ( Jeugd van Jezus via Lorber ) wordt ook omschreven dat Yeshua 3 jaar verbleef in Egypte.

Tijdsrekening

Als je via internet zoekt naar Herodes, dan zal je vinden dat Herodes gestorven is 4 jaar voor de algemene jaartelling, beginnend volgens ons idee vanaf de geboorte van Yeshua. Hoe kan Herodes 4 jaar voor deze geboorte gestorven zijn, als hij na de geboorte van Yeshua de opdracht geeft voor de kindermoord? Dit is al een verschil van 4 jaar. Yeshua kwam pas terug nadat Herodes gestorven was. Yeshua verbleef 3 jaar in Egypte. Dat is dus al een verschil van totaal 7 jaar!

Geboorte zelf

In Lukas kun je lezen dat ten tijde van de geboorte van Yeshua de herders buiten waren om hun kudde te beschermen. Dit gebeurd niet in de winter, maar in de lente. December is ook in Israël nog steeds winter. Ik moet er wel bij zeggen dat Lukas alles opgeschreven heeft van ‘horen zeggen’. Hij was er zelf niet bij, hij leefde later. Doe maar eens een fluisterspel waarin je in een kring zit en in het begin fluistert iemand iets in het oor van een ander en op het eind heb je een heel ander verhaal, met wel dezelfde onderwerpen erin. In Lorber wordt omschreven dat de nachten wel koud waren, maar dat de herders in de avond wel bij hun kuddes waren, bij het ondergaan van de zon naar de avond toe. Er wordt gesproken over januari en wel 7 januari om precies te zijn. In Israël is in het zuiden altijd een goede temperatuur in de winter. De lente begint al in januari/februari, in Israël. De lente geeft ook het begin van een nieuw jaar aan. De geboorte van Yeshua was een nieuw begin, dus vanuit mijn kant kan ik nu zeggen; gelukkig nieuwjaar en een gezegend 2020 ………………