Our Yeshua (Immanuël)

Een verzameling van onze studies
Home Artikelen Over ons English

Home >> Artikelen "Moadiem" >> Pesach פְסַח - een offer

Pesach פְסַח

Een offer in het hoofd der maanden, voorafgaand aan het Festival der Ongezuurde Broden

8 Nisan 5781 | 21 maart 2021

/ Pesach / wordt in enkele bijbel vertalingen ook wel “Pascha” genoemd, maar wordt in de volksmond vaak als ‘Pasen’ aangeduid. Laatstgenoemde is echter een ander gebeuren dan Pesach.

Velen van ons die bekend zijn met het Hebreeuwse woord / Pesach / denken vaak aan het zevendaagse Festival der Ongezuurde Broden (Hebreeuws: / chak hamatsot /), vooraf gegaan met een seder maaltijd. Echter komt het Hebreeuwse woord סֵדֶר / seder / in de Bijbel niet voor.

Het zelfstandige naamwoord סֵדֶר / seder / betekent: (volg)orde, arrangement, opvolging, schipping. Het komt van het werkwoord לְסַדֵר / lesaddeer / en het betekent: ordenen, arrangeren, fixeren, organiseren, in orde brengen. Met een seder maaltijd hebben de rabbijnen een volgorde van het houden van de Pesachmaaltijd ingesteld.

Pesach is echter niet de maaltijd, maar het offer. De maaltijd is een directe gevolg van Pesach. Toen één van de discipelen aan Jezus vroegen waar ze het Pesach konden bereiden, doelden ze op de maaltijd dat zou volgen na het gebrachte offer (Mattheüs 26:17; Exodus 12:1-20; Ezechiël 45:16-24).

Inhoud